Opinia mea despre Festivalul Umorului – Vaslui 2018

Opinia mea despre Festivalul Umorului – Vaslui 2018
 
Mai jos puteți citi opinia mea despre una din zilele la Festivalul Umorului „Constantin Tănase” – Vaslui 2018
 
Eu am lăsat doar cinci minute din ropotul de aplauze îndelungate de la Festivalul Umorului – Vaslui 2018, respectiv de la Spectacolul „Bocitoarele vesele” în interpretarea actorilor Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani și regizat de Alexandru Vasilache pentru a se înțelege modul în care publicul vasluian a apreciat și s-a simțit satisfăcut emoțional și intelectual la un asemenea eveniment cultural-teatral organizat de către Consiliul Județean Vaslui, reprezentat de domnul președinte prof. Dumitru Buzatu, Primăria Municipiului Vaslui, reprezentată de domnul primar ing. Vasile Pavăl și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, reprezentat de domnul director Lucian Onciu, la care se adaugă zecile de voluntari din toate domeniile de activitate din întreg județul Vaslui.
 
În opinia mea Vasluiul în următorii ani cred că are o posibilitate majoră în dezvoltarea atât a segmentului de turism istoric religios, datorită locurilor și monumentelor încărcate de istorie care se află amplasate pe raza întreg județului Vaslui dar și a unui turism cultural, noi putându-ne mândri cu o reședință de județ care arată din ce în ce mai frumos dar și cu un avânt al promovării evenimentelor culturale.
 
Văd foarte corect în a preciza numelui domnului Lucian Onciu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Traditionale Vaslui care are o viziune extinsă a vieții culturale dar și de reînviere a unor evenimente tradiționale, cu rezultate frumoase care pot aduce beneficii reale în domeniul culturii în întreg județul Vaslui dar ce este mai important promovarea Vasluiului prin astfel de evenimente la nivel național și internațional, fapt care insesizabil la început în timp percepția țării asupra județului nostru este îmbunătățită, bineînțeles beneficiind de aceeași susținere corespunzătoare din partea Primăriei Municipiului Vaslui și a Consiliului Județean Vaslui care întotdeauna au manifestat deschidere prin cei doi reprezentanți, susmenționați, ai acestora.
 
Consider ca binevenită colaborarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Traditionale Vaslui și la acest Festival al Umorului cu Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, reprezentat de doamna doctor prof. Maria Ramona Mocanu și Bibiloteca Județeană „Nicolaie Milescu Spătarul” Vaslui, reprezentată de domnul director Gelu Voicu Bichineț, instituții principale în opinia mea de promovare a culturii, valorilor și istoriei naționale, în afara școlilor, impactul rezultat în urma frumoasei colaborări fiind la cote maxime inclusiv în rândul personalităților din domeniul de activitate a fiecărei instituții, personalități care vin la Vaslui ca urmare a participării la aceste evenimente și duc mai departe „cele văzute și auzite”, punând bazele unor noi viitoare colaborări.
 
De altfel Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, reprezentat de doamna doctor prof. Maria Ramona Mocanu arată la superlativ, acest aspect datorându-se și investițiilor din partea Consiliului Județean Vaslui, investiții pe care le consider binevenite. muzeelor județului fiind de fapt „cartea de vizită” a prețuirii istoriei de către autorități și cetățeni.
 
Simt că trebuie să precizez și despre renovarea și amenajarea completă a muzeului care găzduiește segmente ale Festivalului Umorului 2018, dar și simpozioanele și conferințele, îmbinarea evenimentelor cultural-istorice cu implicarea elevilor școlilor din întreg județul, invitați de marcă, evenimente deosebite publice și în opinia mea organizarea comemorării a a 75 de ani de la trecerea în neființă a Mareșalului Constantin Prezan cu prezența la aceste festivități civile și militare a actualului Ministru al Apărării Naţionale domnul Mihai Fifor, singurul ministru al apărării de la Al doilea Război Mondial venit la mormântul mareșalului la o ceremonie militară de excepție în prezența a peste 200 de militari ai Batalionului 110 Sprijin Logistic „Mareșal Constantin Prezan” din cadrul U.M. 01764 Brăila și nu numai, alături de zeci de istiorici și alte sute de locuitori ai comunei și bineînțeles autoritățile județene și locale demonstrând faptul ca Vasluiul a avut pe plaiurile sale oameni de excepție, prețuiți de oameni de excepție.
 
Am văzut și întâlnit ieri oameni de cultură din alte județe ale țării care au vorbit apreciativ la adresa județului Vaslui și a oamenilor de aici, am văzut un primar al municipiului Vaslui în persoana inginerului Vasile Pavăl prezent la spectacolul „Bocitoarele vesele”, alături de soția dumnealui căreia nu pot să nu îi observ eleganța și frumusețea sufletească personală dobândită odată cu trecerea anilor, ambii zâmbind, râzând și bătând din palme inclusiv la momentele lui „Constantin Tănase” de pe scena Casei de Cultură „Constantin Tănase Vaslui” Vaslui și bineînțeles am avut bucuria de a mă reîntâlni și a socializa cu numeroase persoane, între care și cu o doamnă cu un suflet ales care pune mare preț și se implică în viața culturală a Vasluiui, ca și cum aceasta ar fi sufletul dumneaei, poate chiar mai mult, rezultatul muncii doamnei Ramona Ailioaiei fiind apreciat întotdeauna de publicul vasluian.
 
Trebuie să amintesc că seara s-a încheiat cu spectacolele oferite de Trupa Hands of Angeles și Fără Zahăr în Piața Independenței la Secu’ 1 – spectacol susținut tot cu ocazia Festivalului Umorului – Vaslui 2018, la care au participat sute de tineri în aer liber, chiar în fața scărilor sediului Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, spectacol desfășurat în limitele frumoase ale acestor genuri de evenimente, cu râsete, apaluze, fredonări de cântece și ce am remarcat de data aceasta la final, atât cât am putut eu observa locul a rămas destul de curat, și chiar am observat mai mulți tineri rămânând și strângând eventuale sticle de plastic, rămase câte una-două ca urmare a apei și sucurilor consumate.
 
Faptul că seara de concerte s-a desfășurat chiar în fața Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui iar sute de tineri au participat denotă faptul că și optica Poliției în raport cu tinerii Vasluiului este una deschisă, de înțelegere, de apropiere și îmi doresc să se mențină astfel pe acest trend, fiecare găsind puncte comune în a se sprijini și înțelege reciproc.
 
Bineînțeles că este loc și de mai bine și trebuie spus că avem nevoie de o sală a Casei de Cultură la standarde moderne internaționale dar aceasta nu depinde de Primărie sau Consiliul Județean atât timp cât nu se află în administrarea acestor instituții dar cine știe dacă nu ar trebui efectuate demersuri de preluare și a acestei clădiri și ridicat standardul așa cum trebuie, așa cum Primăria Municipiului Vaslui s-a luptat ani de zile și a preluat terenul fostei unități militare din Vaslui și mai nou Palatul Copiilor Vaslui, fosta Casã Mavrocordat.
 
Probabil mai sunt și alte lucruri necesare pe care cei „cu ochiul ager” dar care cu sinceritate doresc îmbunătățirea lucrurilor în Vaslui le pot sugera organizatorilor într-un mod din care să se înțeleagă sinceritatea demersului și faptul că apreciază tot ce se realizează.
Pentru exprimarea opiniei chiar și critice nu are nimeni de ce să se supere. Noi trebuie să luăm ce este bun chiar și de la cei mai aspri critici ai noștri.
 
Am mai remarcat ceva și țin să precizez și aceasta.
Cotidianul „Vremea Nouă”, adevăratul lider al presei scrise vasluiene are rubrici speciale online cu acest eveniment și chiar ediții tipărite suplimentare cu aspecte de la festival. Eu am remarcat un supliment dedicat umoriștilor.
 
De aceea văd necesar ca doamna doctor prof. Maria Ramona Mocanu. directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui să ridice „embargoul” impus presei și să își asume faptul că așa cum este presa vasluiană, bună sau rea, de partid sau privată, cu articole scrise din conștiință sau a altor motive, poate atât veghea la buna și frumoasă viață a comunității vasluiene dar și la a promova un eveniment cultural, muzeal etc iar conducătorii de instituții trebuie să depășească anumite „supărări” personale față de anumite atitudini ale presei și să demonstreze maturitate managerială, așa cum de altfel se vede deplin în activitatea președintelui Consiliului Județean Vaslui, prof. Dumitru Buzatu, primarului ing. Vasile Pavăl, prefectului județului Vaslui jurist Eduard Popica, domnului director al DGASPC Vaslui prof. Armeanu Ionel și a altora care nu s-au împiedicat de anumite opinii jurnalistice ci au continuat menținerea unei legături corecte și frumoase instituționale.
 
Doamna doctor prof. Maria Ramona Mocanu trebuie să se maturize și în această privință.
 
În acest context felicit instituțiile care văd în presa vasluiană atât „câinele de apărare al democrației” cât și mijlocul cel mai direct și mai de impact în promovarea unui eveniment cultural, fiecare canal scris sau online având „nișa” lui de public prin care evenimentele de orice fel desfășurate în județul Vaslui pot ajunge să fie cunoscute.
 
Am încheiat seara fotografiind un trandafir în grădina de la Secu, care face parte din ansamblul de spații verzi ale Vasluiului pentru care la Gala Municipiilor din România, Primăria Municipiului Valsui în persoana domnului primar ing. Vasile Pavăl a obținut locul I.
 
Nu pot să închei decât într-o notă pozitivă acest comentariu.
 
Tot ieri m-am întâlnit cu prefectul județului Vaslui domnul Eduard Popica și domnul subprefect Mircea Gologan iar la un moment dat al întâlnirii le-am prezentat simbolismul „funiei adevărului” în contextul Festivalului Umorului „Constantin Tănase” Vaslui 2018 râzând cu toții.
 
Pentru cei care au urmărit celelalte postări ale mele pe subiect vă pot spune că am găsit „funia adevărului” la niște jandarmi care mi-o luaseră și se legaseră cu ea. între ei, în „duba lor”, în parcarea de la Secu, funie pe care le-am dezlegat-o cu puterea gândurilor bune, la apelul promisiunii conștiinței domnului colonel Gheorghiță Păvîloaiea șeful Inspectoratului Judetean de Jandarmi Vaslui căruia i-am promis nu cu mult timp în urmă la una din festivitățile publice din județul Vaslui obiectivitate în expunerea opiniilor mele publice cu privire la activitatea jandarmilor vasluieni care au fost la înălțime în exercitarea atribuțiilor de serviciu cu ocazia acestei zile de la Festivalul Umorului.
 
La fel trebuie să precizez și despre Polițiștii Locali vasluieni, „agenții umorului în negru”, de fapt oameni cu același trup și suflet ca și noi, cărora cu siguranță mai mult umor le-ar prinde bine. I-am remarcat și în civil în număr destul de mare în sala Casei de Cultură, și în uniformă în exterior. Principalul rol așa și trebuie să fie al cultivării încrederii și prieteniei, precum și al prevenției, nu neapărat al sancționării.
De  ,ulte ori o mână întinsă poate face mult mai mult decât orice sancțiune, pe care nu o exclud ca fiind parte tot a „umorului negru” al lor.
 
Da, aseară am fost prezent întreaga zi la activitățile destinate Festivalului Umorului „Constantin Tănase” – Vaslui 2018 și am râs bine.
 
Să tot fie Festivalul Umorului În Vaslui.
 
– Un OM al Societății Civile, Rusu Jenică
 
P.S Aplauzele prelungite de la Spectacolul „Bocitoarele vesele” le puteți viziona accesând link-ul de mai jos.
Comentarii Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*